Kopen of toch leasen, waar kies jij voor?

Auto’s zijn bijna niet meer weg te denken uit het straatbeeld van tegenwoordig. Bij de meeste gezinnen staat er minimaal wel één auto voor de deur, vaak wel twee. En als kinderen met rijbewijs en auto nog thuis wonen mag je der zelfs nog een of meer bij optellen. Zelf een auto kopen lijkt in eerste instantie vaak de meest voor de hand liggende keuze maar is kopen eigenlijk nog wel van deze tijd? Je kan een auto tegenwoordig namelijk ook leasen. Maar of dat echt in jouw voordeel werkt dat is natuurlijk maar de vraag.

Kopen versus leasen

Wanneer je een auto koopt wordt jij de eigenaar van de auto. De auto is dus helemaal van jou en niemand anders heeft er meer zeggenschap over. Hiervoor moet je alleen wel even een aanzienlijk bedrag neerleggen al kan je tegenwoordig vaak ook in termijnen betalen als je een auto gaat kopen. Wanneer je een auto least huur je deze eigenlijk van je bedrijf of particulier. Je hoeft in dit geval niet een heel hoog bedrag te betalen maar betaalt maandelijks enkele honderden euro’s aan de partij van wie de auto is. De auto is dus niet in jouw eigendom, je gebruikt hem voor zolang je leasecontract loopt. Daarnaast kun je bij het leasen ook nog kiezen of je de lease auto voor privé doeleinden wilt gebruiken of zakelijke doeleinden. Dit heeft weer te maken met de belasting en andere belangrijke zaken.

Voordelen versus nadelen

Wanneer je een auto koopt is deze echt helemaal van jou. Het is jouw eigendom en niemand kan dat van je afnemen. Ook zit je niet aan bepaalde contracten vast. Je kan zelf bepalen wat jouw maandelijkse kosten worden en als het nodig is kan je de auto ook weer verkopen. Wanneer je een auto least is deze dus niet van jouw. Je gaat een financiële verplichting aan met een bedrijf waardoor je dus verplichting bent om wel iedere maand een bepaald bedrag te bepalen. Je moet van te voren al inschatten hoeveel je denkt te gaan rijden met de auto en je bouwt geen schadevrije jaren op bij je autoverzekering omdat deze via het bedrijf wordt geregeld. Wat je uiteraard wel wint met een lease auto is dat je niet in een keer een ontzettend groot bedrag hoeft uit te geven. Ook als je geen (spaar)geld hebt kan je dus auto rijden. Ook kan je heel gemakkelijk van auto switchen als er bijvoorbeeld een ander model op de markt komt en er zijn afspraken over gemaakt in je contract. Ook kan je tegenwoordig een contract afsluiten voor een relatief korte periode. Bij een minimum van 6 maanden kan je bij sommige aanbieders al een auto leasen, zowel voor private lease als zakelijk leasen.

Geef een reactie