Freelancen

Ongetwijfeld zie je het wel eens voorbij komen: freelance werk. Het is een manier van werken dat steeds populairder wordt. Niet alleen onder de mensen die het uitvoeren, maar ook onder de mensen die een bedrijf runnen. Het is een vlugge manier van werken en mensen inhuren die niet zonder redenen is gegroeid de laatste jaren. In dit blog leggen we je meer uit over het freelancewerk en vertellen we je waarom het zo ideaal is.

Hoe werkt het?

Als freelancer ga je zelf opzoek naar een nieuwe job. Dit kan eenmalig zijn, of voor een hele periode. Soms gaat dit zelfs onder contract, zodat je wat extra zekerheid hebt. Het vinden van een klus kan je op verschillende manieren doen. Zo kan je je aanmelden op een freelance platform. Hier helpt het platform je vaak in de goede richting en geeft je een back up voor als het bedrijf haar beloftes niet nakomt. Hiervoor vragen ze een kleine fee, maar dat is over het geheel maar een klein deel. Een andere methode voor het vinden van een klus is facebook. In het grote aantal groepen kan je gericht zoeken. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar zzp opdrachten in de zakelijke dienstverlening? Dan kan je eerst zoeken naar de juiste groep!

Nadat je een klus gedaan hebt is het tijd om geld te innen! Dit is natuurlijk het lekkerste van alles. Je kan dit doen met een KvK nummer of met een BTW-nummer. Via de meeste platforms wordt zo’n factuur automatisch aangemaakt wanneer je jouw uren hebt ingevuld. Als je niet via een platform hebt gewerkt, kan je een van de vele online tools gebruiken om er zelf eentje te maken. Wat erg belangrijk is, is dat je alle facturen netjes in een mapje houdt waar je ze makkelijk kan vinden. Bij de belastingaangifte (per kwartaal of in het geval van de kleine ondernemers regeling per jaar) moet je namelijk kunnen invullen wat je hebt verdiend.

Voordelen

Er zitten een heleboel voordelen aan het werken als freelancer. Als freelancer heb je allereerst een grote hoeveelheid vrijheid. Je kan zelf invullen wanneer je gaat werken en waar je dat gaat doen. Ook kan je veel gemakkelijker afzeggen of vrij krijgen voor vakanties. Een ander voordeel is het salaris. Een gemiddeld uurloon voor een freelancer ligt een stuk hoger dan in een normale CAO. Het laatste voordeel is de hoeveelheid ervaring die je er mee opdoet. Je werkt op veel plekken, ontmoet veel mensen en legt goede contacten.

Geef een reactie