De meest multifunctionele schoen ooit

De sneaker is al enige tijd onmiskenbaar aan een opmars bezig. Waar de schoen decennialang een sportschoen is geweest, gebruikt uitsluitend tijdens het sporten, zien we hem nu terug in bijna alle gelederen van de modewereld. We dragen ze onder casual outfits, onder party outfits tijdens het stappen en zelfs onder chique outfits – bijvoorbeeld onder een jurk of een pak. Zowel voor mannen als vrouwen is de sneaker een optie voor welke gelegenheid dan ook. Persoonlijk vind ik dit erg handig, want ik ben heel slecht in het lopen op hakken. Nu combineer ik mijn nette jurk of mijn colbertje gewoon met sneakers! Hoog tijd voor een beetje onderzoek naar deze redder van alle mensen met een slecht evenwichtsorgaan of zwakke hielen.

De geschiedenis van de sneaker

De sneaker zag het levenslicht op de tennisbaan in Engeland. Hier zorgde de kenmerkende zool van de sneaker voor meer grip op de verschillende types ondergrond van het tennis. In 1924 kocht de Britse Olympische equipe sneakers voor al haar sporters. Ook in de Verenigde Staten kreeg de sneaker langzaam voet aan de grond. Bekende honkbalspelers en American Football-spelers gingen ze dragen en het werd zelfs een pattriottisch symbool van de Amerikanen om sneakers te dragen (hoewel ze die zelf dus niet uitgevonden hadden). Pas echt groot werd de sneaker toen de Duitsers zich ermee gingen bemoeien. Ene Adolf (koosnaam Adi) Dassler begon een kledingmerk dat zich richtte op sportkleding. Welk merk zou dat kunnen zijn? Natuurlijk: Adidas!

De sneaker in het heden

Inmiddels is Adidas lang niet meer de enige grote speler die zich met sneakers bezig houdt. Sneakers zijn zo groot geworden dat ze in alle soorten, maten en prijsklassen voorkomen. Verschillende kledingmerken richten zich op verschillende niches binnen de sneakers. Soms is het daardoor moeilijk om tussen de bomen het bos te zien. Welk sneakermerk moet je voor gaan? Maar gewoon toch die ouderwetse Adidas-sneaker? Welnee joh. Wees eens wat avontuurlijker! Persoonlijk ben ik erg te spreken over Veja sneakers dames. Hiertussen bevinden zich vooral klassiek ogende witte sneakers, maar ze zien er wat frisser en origineler uit dan die gestreepte Adidas-schoenen. Ook Veja heren schoenen zijn aan te raden. Qua design verschillen ze niet veel van de vrouwelijke sneakers en naar mijn mening is dat wel passend voor het type schoen. De sneaker is er voor iedereen, voor elke gelegenheid en maakt geen onderscheid in rijk, arm, gender of leeftijd!

Geef een reactie